8 de març

8 de març
8 de març

Aquest diumenge 08 de març tindrà lloc la 3a Vaga General Feminista. 

Una data d’homenatge als moviments a favor dels drets de les dones i de reivindicació per continuar fent evidents les desigualtats de gènere. Una reivindicació que va més enllà d’aquesta data i que impregna els 365 dies de l’any i a totes i cadascuna de les persones que conformen la nostra societat.

Les situacions de vulnerabilitat que viuen les dones són cada cop més evidents. Pateixen una major precarietat laboral la qual cosa es tradueix en una feminització de la pobresa i un atemptat contra la independència personal. Les diferències salarials entre homes i dones és una irresponsabilitat que cal combatre. Les dones ocupen aquelles feines més precaritzades, aquest fet ens porta que siguin les que tinguin fins a tres vegades més jornades parcials que els homes perquè són les que s’encarreguen de tenir cura dels infants, de la llar, o de les persones dependents. A més, el fet de tenir mitges jornades, implica no només que tindran salaris més baixos en l’actualitat, sinó que la seva situació es cronificarà en el futur, amb pensions més baixes.

Des d'Esquerra Republicana es treballa per impulsar la corresponsabilitat entre dones i homes. Hi ha el compromís de tirar endavant polítiques de conciliació de la vida laboral, personal i familiar per garantir que les dones tinguin dret a gaudir de temps de lleure i participació en igualtat de condicions que els homes. També és important replantejar els permisos de maternitat i paternitat apostant per permisos iguals i intransferibles. A més, es continua treballant per implantar al nostre país uns horaris més racionals.

 

Però les dones no només pateixen una desigualtat pel fet de ser dones en aquesta esfera laboral i familiar, també es qüestiona la seva llibertat en altres espais. Prou de criminalitzar les dones que lliurement decideixen sobre el seu propi cos. Cal assegurar el dret a una maternitat lliure i segura.

 

En els darrers mesos hem seguit amb preocupació el tractament judicial, polític i mediàtic de casos de violacions que posen de nou el focus sobre les dones i no tant sobre els agressors. Cal denunciar públicament els casos d’agressions sexuals que han sortit a la llum pública i continuar treballant per prevenir els casos d’assetjament i /o violació, per reparar les víctimes i castigar-ne els autors.

També cal estar alerta en campanyes publicitàries que discriminen per raó de sexe i utilitzen a la dona com a reclam. La cosificació és una altra forma de masclisme i les dones no són objectes.

 

Des de Compromís amb Teià-Esquerra Republicana ens comprometem a redactar un Plaperlaigualtat i treballar per a la prevenció i l'abordatge de l'assetjament sexual. Perquè la Igualtat no només es proclama, sinó que s’exerceix, amb compromís, amb ambició i amb responsabilitat.

 

Apel·lem a la mobilització a favor dels drets de les dones, avui i cada dia de l’any, per seguir contribuint a una societat més justa i igualitària.